หน้า : พิมพ์หน้านี้ - เพราะ Life style คนเมือง ทำให้แก่เร็ว

เว็บบอร์ด webboard บอร์ด forum ฟอรั่ม กระดานข่าว กระดานสนทนา สนทนา กระทู้ ความคิดเห็น

หมวดหมู่ => ผู้หญิงชวนคุย => ข้อความที่เริ่มโดย: Maryposa71 ที่ 10 มี.ค. 14, 17:56 น

เพราะ Life style คนเมือง ทำให้แก่เร็ว


กระทู้: เพราะ Life style คนเมือง ทำให้แก่เร็ว
เริ่มกระทู้โดย: Maryposa71 ที่ 10 มี.ค. 14, 17:56 น
เพราะ Life style คนเมือง ทำให้แก่เร็ว
นำข้อมูลดีๆ มาฝากค่ะ

อนุมูลอิสระส่วนเกินลดได้ เพียงปรับพฤติกรรมการใช้ชีวิตให้เหมาะสมได้
ก่อนอื่นเราต้องเข้าใจก่อนว่ามีปัจจัยใดบ้างที่ทำให้เกิดอนุมูลอิสระส่วนเกิน

เป็นที่เข้าใจกันอยู่ประมาณหนึ่งใช่มั้ยค่ะว่า อนุมูลอิสระเกิดจากความเครียด มลภาวะ และอาหารที่ปนเปื้อนโลหะหนัก รวมถึงอาหารทอดน้ำมันเก่า

แต่จากนี้ไปจะขอนำเสนออีก 2 ปัจจัยที่อาจจะยังไม่รู้จักกันนะค่ะ คือ
- ไกลเคชั่น (Glycation) และ
- เมธิลเลชั่น (Methylation)

ไกลเคชั่น คืออะไร

ไกลเคชั่นเกิดขึ้นเมื่อโมเลกุลของน้ำตาล เช่น ฟรุ๊คโตส และกลูโคส เข้าไปจับโมเลกุลของโปรตีน หรือไขมันโดยปราศจากกระบวนการของเอนไซม์ที่เหมาะสม ผลคือเกิดโมเลกุลที่เรียกว่า advanced glycation end products (AGEs) ที่เป็นตัวการที่เร่งกระบวนการแก่ก่อนวัย

โมเลกุล AGEs นี้ จะเข้าจับกับเซลล์ และทำให้เกิดการผลิตสารเคมีที่เป็นพิษ ตัวอย่างของสารพิษที่เกิดจาก AGEs ที่ ชื่อ amyloid beta สารนี้อยู่ในสมองของผู้ป่วยอัลไซเมอร์ นี่คือตัวอย่างของสารพิษที่ทำให้เกิดโรคความเสื่อมขึ้น

สาร AGEs นี้กระตุ้นการสร้างอนุมูลอิสระ ซึ่งให้ผลย้อนกลับมาเป็นเป็น glycation อีกครั้ง และเข้าสู่วงจรอุบาศเช่นนี้เรื่อยไป

ทำอย่างไรถึงจะป้องกันการเกิด Glycation และการก่อตัวของ AGEs

บางอย่างเราก็ป้องกันได้
ลดอาหารที่ทำให้เกิดไกลเคชั่น นั่นก็คือ คาร์โบไฮเดรต และน้ำตาลฟอกสี

บางอย่างก็ต้องใช้ตัวช่วย
สารอาหารที่ชื่อ “คาร์โนซีน” มีความสามารถ 2 ประการดังกล่าว
1. ตัวยับยั้ง agent ที่ทำให้เกิดไกลเคชั่น
2. ทำงานป้องกันการจับตัวของโมเลกุลโปรตีน และการฟอร์มตัว AGE

แต่เนื่องจากว่า
Carnosine มีโครงสร้างเป็นกรดอะมิโน 2 ตัว ที่จะสลายตัวไปด้วยกรดในกระเพาะอาหาร ดังนั้นอาหารเสริมที่ดีควรมีเทคโนโลยีที่ช่วยป้องกันการสลายตัวของสารอาหารก่อนที่จะถูกดูดซึม

รู้อย่างนี้แล้ว ไม่อยากแก่ มาลดหวานกัน และเสริมอาหารด้วย Carnosine จากอาหารเสริมที่มีประสิทธิภาพกันนะค่ะ

ตอนหน้ามาทำความรู้จักกับ Methylation กันต่อค่ะ

How Our Modern Lifestyle May Accelerate Aging: Glycation and Methylation

the likelihood of premature aging and degenerative disease can be decreased. It can be decreased further by addressing the other key causes. In this blog, let's look at the role of
- Glycation and
- Methylation.

What is Glycation?

Glycation occurs when simple sugar molecules, such as fructose or glucose, become attached to proteins or lipid fats without the moderation of an enzyme. This results in the formation of rogue molecules known as advanced glycation end products (AGEs). As their name implies, AGEs prompt systematic deterioration and accelerated aging

AGEs do this by binding to cells and causing them to produce poisonous chemicals plus other toxic by-products. As an example, AGEs appear to increase the formation of amyloid beta. This is a toxic material found in the brains of older people and in Alzheimers and dementia patients.

AGEs also stimulate the production of free radicals which in turn eventually leads to more glycation…enter the vicious degenerative cycle.

How can you protect yourself against Glycation and the formation of AGEs?

Please consider these options:

-Minimize your intake of glycating foods…simple/refined carbohydrates and sugars.
-Inactivate the sugar molecules before they attach themselves to the protein.
-Prevent the protein attaching to other proteins/lipids.

The first action is self-explanatory. The next two are fortunately possible thanks to recent scientific discoveries using a dipeptide known as Carnosine.

Carnosine has two unique abilities – It…

-Attaches to glycating ‘agents’ and neutralizes them.
-Puts a protective shield around a protein molecule which already has a glycating agent attached to it. By providing that shield it prevents that protein molecule from ‘cross-linking’ with another protein molecule and forming an AGE.

If Carnosine is such an effective anti-glycation agent, why is it not more widely known and used?

As with L-Glutathione, Carnosine is not effective in most supplements for two reasons.

One is because Carnosine is a di-peptide consisting of two amino acids. The hydrochloric acid in the stomach splits the structure of the Carnosine thus reducing its effectiveness. So it needs to be enteric coated to allow the nutrient to be released in the upper intestine.

Cost is the second issue. Carnosine is a very expensive nutrient and not common in supplements.

Despite these challenges, we have been using Carnosine in our Total Balance range for eight years. In fact, we were one of the first supplement companies in the world to use it.

By addressing glycation, AGEs, excess free radicals and oxidative stress, the likelihood of degenerative disease decreases greatly. To accelerate this positive trend, we also need to reduce abnormal Methylation…

ที่มาข้อมูล www.xtend-life.co.th